czwartek, 2 kwietnia 2015

Na Świąteczny stół

Wielkanoc to babkowo - mazurkowe Święta. Nie wyobrażam ich sobie bez jednego i drugiego :).
Baby, babeczki w różnych wydaniach. Pisałam o nich kilka razy nie tylko w okolicach Wielkanocy.
Dziś proponuję babeczki z budyniem.
Przepis mam z internetu, o ile pamiętam z jakiegoś bloga, ale niestety nie zapisałam sobie skąd. Jeśli tylko uda mi się odszukać źródło przepisu to je podam. Mam nadzieję, że autorka nie pogniewa się na mnie za przekazanie receptury dalej. Babeczki są tak pyszne, że grzechem by było się nie podzielić przepisem.

Na kruche ciasto potzrebujemy:
30 dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny
10 dkg cukru pudru
3 surowe żółtka

Siekamy margarynę z mąką, doajemy resztę składników i zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce.
W tym czasie przygotowujemy budyń do środka. Mozna zrobić taki z torebki, ale warto zrobić go samemu.
A na krem potrzebujemy:
0,5l mlaka
2 dkg mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka
15 dkgcukru pudru (dałam mniej)
cuker waniliowy lub aromat. Można też rozciąć laskę wanilii i ziarenka dać do mleka, a "skórkę" w nim zagotować i wyjąć przed dalszymi działaniami.

Jajka i żółtka ucieramy z cukrami i mąką. Wlewamy na wrzące mleko i gotjemy aż krem zgęstnieje ciągle mieszajc.

Foremki do babeczek smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowyjemy wykrawamy krążki trochę większe niż foremka i wylepiamy foremki. Nakładamy krem. Robimy krążki na wierzch i przykrywamy budyń. Zleiamy brzegi.
Pieczemy w piecu nagrzanym do 160 stopni. W trakicie ieczenia babeczki trochę się otwierają, ale po wystudzeniu znów się zamkną.
Można je polać polewą albo obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Życzę Wam cudownych Świąt! Pogoda płata nam figle, ale najważniejszy jest nastrój i to co w sercu!
Wiosennie niech będzie, optymistycznie i radośnie!

7 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie i po świętach na pewno zrobię. Wspaniałych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych, spokojnych Świąt! Wszystkiego dobrego!
    P.S.
    Byłam na jarmarku, ale nie mogłam Cię zlokalizować :(
    Zrobiłam małe zakupy, tyle że do kolekcji naparstków ;)
    Pozdrawiam serdecznie. Marysia

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo eleganckie babeczki:) Muszą być pyszne. Ja piekę podobne tylko do środka zamiast budyniu wkładam konfiturę i orzech włoski albo migdał.
    Pozdrawiam z Małego Szpicherka i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczki wyglądają bardzo apetycznie!!!
    Zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana dla Ciebie i Twojej rodziny wszystkiego co najlepsze z okazji Świąt Wielkiej Nocy !
    życzy Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, u Ciebie pyszności dla podniebienia i oka :)
    Tobie i Twoim bliskim życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie! Wesołych Świąt Joasiu - dla Ciebie i chłopaków! :**

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zaglądasz i pozostawiasz ślad. :)