Czasem mamy taki czas, że roboty jest "po kokardkę" (jak mawia moja koleżanka), a rodzika życzy sobie coś pysznego. Wyjścia mamy cztery:
1) Oprotestować robienie czegoś pysznego z powodu nadmiaru roboty
2) Wysłać rodzinkę do sklepu lub cukierni
3) Zanurkować w odchłanie kredensu lub szafki po zapasy domowe lub sklepowe
4) Upiec szybciukie bułeczki.
Polecam wyjście czwarte, bo smaczne i najdużej trwającą czynnościa jest nagrzewanie piekarnika do 220 stopni ;).
Potrzebujemy:
Płat ciasta fracuskiego (fajnie mieć je w lodówce w tzw. odwodzie)
Banan
Czekoladę mleczną (u nas, jak wolicie deserową smiało dawajcie)
Żółtko do pomarowania.
Ciasto dzielimy na +/- kwadraty, baban kroimy w plasterki, czekolade dzielimy na rządki.
Na cieście kładziemy plasterki banana, na nich czekoladę. Składamy sklajamy boki dociskając widelcem. Smarujemy żółtkiem, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy do zrumienienia w 220 stopniach. Dalipan nie mam pojecia ile to czasu, bo po prostu pilnuje, ale nawet nie warto wychodzić z kuchni, bo moga sie przypalić.
Można zjadać na ciepło, ale uwaga! babany sa bardzo gorące i zdecydowanie dłużej niż ciasto trzymają temperaturę.
Smacznego!
Na koniec migawka z przygotowań do Jarmarku
Pyszny pomysł na coś pysznego na pewno wyprubuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) Smacznego!
UsuńJutro kupię banany, ciasto francuskie i mimo tego, że do pieczenia mam dwie lewe ręce, to z takimi bułeczkami powinnam sobie poradzić :)
OdpowiedzUsuńDziękuj ęza przepis :)
Działaj, działaj z pewnością się uda :)
UsuńO rany! Dziś to samo piekłam, tylko do środka wrzuciłam pokrojone brzoskwinie :-D
OdpowiedzUsuńTo jesteśmy zgodne na odległość :)
UsuńLubię wszystko na słodko i słono- z ciasta francuskiego
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To ciasto daje ogrom możliwości :)
UsuńJoasiu kusisz tymi wypiekami, uwielbiam ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńTo do dzieła Moja Droga, do dzieła :)
UsuńCiacha wyglądają mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńProdukcja jajcarska na chwilę obecną jest na pewno na ukończeniu :) Czekam na efekty!
Dziękuję. Efekty pracy jajecznej już chyba po Świętach będzie
UsuńJuż zapisałam i wszystkie składniki mam w domu ! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńI jak? Smakowały?
Usuń